Cateraar

Je cateraar kiezen voor je volgende feest:

Beslissen welke cateraar je zal nemen voor je feest is geen evidentie. Nogal te vaak zie ik daar mensen in boobytraps trappen. Jawel het zijn echte vallen, sommigen cateraars zetten echt in op misleiding.

Heel begrijpelijk dat je je soms laat vangen, het is dan ook geen makkelijke klus. We laten ons soms te snel leiden door prijs of advies van kennissen. Waar moet je dan wel opletten?
Wel hierop:

Cateraar

Zoals in elke sector “If you pay peanuts you get monkey’s”

Dat is zo waar! Versta me niet verkeerd, ik bedoel niet dat enkel duurdere cateraars goed zijn.
Kijk telkens naar wat jij wil serveren en voor hoeveel gasten. Vergelijk dus appelen met appelen.
Ga geen Franse haute-cuisine menu van vijfgangen verwachten voor maximaal €50,-. Dat is niet realistisch. Is de prijs dan echt te mooi is om waar te zijn, wel dan is het dat ook!
Zoals in alle sectoren zijn er ook bij cateraars goede en minder goede. Wat goed is en minder goed is hangt sterk af van je wensen en verwachtingen. Heb je gevoelige smaakpapillen en best hoge verwachtingen, dan zal je ook opzoek moeten gaan naar een cateraar die deze kan inlossen. Deze zal dan ook een passend prijskaartje hebben.

Ga niet enkel verder op foto’s en reviews

Wat??? Echt waar!
Voedsel dat moet je proeven, live zien en ruiken! Moet je betalen voor een tasting? Wel het zal je centjes waard zijn. Want jij hebt geen kat in de zak gekocht…
Veel cateraars hebben tegenwoordig prachtige websites en sociale media met mooie classy foto’s. Het water komt je er zo van in de mond, maar ook hier moet je jezelf de vraag stellen of dat wat er op dat bord ligt, één wel lekker is en soms zelfs of het een foto van de kok in kwestie is? Is het niet te mooi om waar te zijn?
Iets anders dat je soms met een korreltje zout moet nemen zijn de reviews. Een cateraar met alleen maar *****, allemaal rond dezelfde periode gegeven. Je hoort me al dat is fishy…  Vaak zijn deze reviews uitgedeeld door vrienden en kennissen, daar is op zich niets mis mee maar ze zijn minder representatief. Zo ook de één enkele extreem negatieve review, zij hebben misschien wel een slechte ervaring gehad maar daarom is deze cateraar niet altijd slecht. Zijn er op andere tijdstippen nog goede reviews dan kan je al wat geruster worden.
Toch moet je ook opletten dat je altijd cateraars opzoekt die voldoen aan jouw verwachtingen. Wil je een fancy barbecue geven? Dan zal deze ook weer het nodige prijskaartje hebben, en je cateraar zal de nodige reviews en fotobewijzen moeten hebben. Het is dus een samenspel, denk maar dat je op één been niet kunt staan.
Cateraar

Waar kan je best naar vragen als je opzoek bent naar een cateraar?

Heel belangrijk! Heb je het niet zien hangen aan de ingang van de zaak, vraag dan zeker naar zijn toelating van het Federaal Agentschap voor Voedsel Veiligheid. Elke handelaar of ondernemer die iets doet in de voedselketen is verplicht zich hierbij aan te sluiten. Dit label is geen garantiebewijs maar het levert je toch al een indicatie op dat deze cateraar zich houdt aan de hygiënevoorschriften.
Zij worden ook onderworpen aan spontane controles en moeten een hoger aansluitingsbedrag betalen. Dit bijkomend bedrag rekent het Federaal Agentschap voor Voedsel Veiligheid door aan iedere ondernemer die een toelating heeft. Zowel aan grote als aan kleine spelers. Hier zie je dus al een eerste verschil op je offerte.
Legt jouw cateraar je een attest voor registratie voor dan is het een NO GO! Dit wil zeggen dat hij wel de competenties heeft om voedsel te bereiden, maar niet de toelating heeft om voedsel veilig te stockeren of te behandelen. (Denk dan aan groenten, vlees, vis, …) Let er maar eens op bij je volgende bezoek aan de slager, bakker of de viswinkel, ook zij hebben een toelating nodig.
Ben je niet helemaal zeker van je stuk dan mag je je cateraar zeker vragen naar referenties. Waar heeft hij zijn opleiding gevolgd? Heeft hij zich gespecialiseerd? Volgt hij nog bijscholingen?

Meer inlichtingen over je cateraar bij FAVV vind je hier.

Cateraar

Vraag een tasting

Vaak moet je voor een tasting bijbetalen. Wanneer je dan later de cateraar boekt, verrekenend hij soms de prijs van de stasting door in je offerte. Hij is dat niet verplicht maar vaak doen ze dat als een geste.
Jij bent dan ook zeker van het kunnen van je cateraar. Je zal het eten kunnen zien, proeven en ruiken. Wat nog steeds de beste kwaliteitscheck is! Het zullen dus je eigen ogen, smaakpapillen en neus zijn die je zullen zeggen dat deze cateraar oké is.
Aan de andere kant zal je dan ook snel weten of de voorverpakte groenten van je lokale supermarkt op je bord liggen. Proeft die brochette nu echt zoals die uit de Colruyt?? Wel dan zal ze waarschijnlijk ook vandaar komen. Op zich is hier weer niets mis mee, maar kijk dan naar je verwachtingen en het prijskaartje. Zijn deze in balans?
Zo, zal je dan het samenspel goed kunnen waarnemen. Kloppen de reviews? Is het bordje net zo mooi als op Instagram? Is alles vers? Klopt het prijskaartje?

Helemaal overtuigt? Boeken dan maar! Want ook bij deze leveranciers zijn de goede snel volzet.

Wil je graag met ons eens samen zitten? Dan kan je hier je eerste vrijblijvende afspraak boeken.

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , .